zaterdag 24 november 2012

Italië worstelt met gokverslaving

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



CREMONA – De eigenares van een koffiebar in het Noord-Italiaanse Cremona heeft de kansspelautomaten in haar bar afgesloten. Zij probeert daarmee de gokverslaving van haar klanten een halt toe te roepen.


Een maand geleden werden de stroomkabels van twee gokautomaten in de Cremonese bar van Monica Pavesi uit het stopcontact gehaald. „Ik kan het niet meer aanzien dat mensen zich op die manier in de afgrond storten”, zei ze deze week tegen het dagblad Corriere della Sera.


Pavesi vertelde dat ze de gokautomaten sinds drie jaar in de zaak heeft, en er eigenlijk vanaf het begin niet aan wilde. „Ik houd ervan koffie te zetten en met klanten te praten.” Maar in moeilijke tijden, ook voor wie koffie schenkt, zijn de inkomsten uit gokautomaten interessant.


De Corriere berekent dat twee gokautomaten in een bar maandelijks zo’n 50.000 euro opbrengen. De bareigenaar incasseert 6 procent daarvan. Het uitzetten van de automaten kan Monica Pavesi nog in de problemen brengen. Het contract met de leverancier van de gokkasten loopt tot 2015. „Ik weet niet of ik schadevergoeding moet betalen, maar ze zeggen dat je er niet zomaar mee kan stoppen.”


Eerder dit jaar kwam een andere bareigenaar tot eenzelfde soort besluit. Ivan Fontana, die een bar heeft in Trento, besloot in februari de twee gokmachines uit zijn bar te zetten. „Als iemand te veel drinkt, heb ik enige mogelijkheden hem te stoppen. Maar met gokken kan ik dat niet.


Gokkers laten zich niet stoppen”, vertelde Fontana tegen het lokale dagblad Trentino Corriere Alpi. „Als ik er wat van zei, werd me iets toegesnauwd in de trant van: Het is mijn eigen geld.”


Fontana heeft in plaats van de twee machines nu spelletjes en sodoku beschikbaar gesteld die bezoekers tegen het betalen van 1 euro per spel kunnen gebruiken. „Ik hoop dat de gasten het begrijpen.” Naar eigen zeggen grijpt Fontana nu naast 20.000 euro aan omzet die de automaten hem jaarlijks genereren.


Premier Mario Monti heeft in een vroeg stadium van zijn regeringsperiode getracht een strenge wet op het kansspel in te voeren, door onder andere het gokken te verbieden binnen een afstand van 500 meter van scholen. Maar het wetsvoorstel werd door protesten van onder andere organisaties in het midden- en kleinbedrijf danig uitgekleed.


Vanaf 1 januari volgend jaar is alleen reclame voor het gokspel verboden in zoverre die gericht is op jongeren, en moet er op de gokmachines een waarschuwingssticker worden geplakt. Gokken (in casino’s, bars, wedbureaus) is verboden voor jongeren tot 18 jaar.


Wel kunnen gemeenten eigen verordeningen uitvaardigen. Zo is dankzij dit instrument het in de Noord-Italiaanse gemeente Brianza alleen nog maar toegestaan om gokmachines aan te hebben tussen één uur ’s middags en halfelf ’s avonds, met onder meer als doel schoolgaande jeugd te beschermen.


Gokverslaving is een groot probleem. Volgens cijfers van onder andere het Staatsmonopolie op het Gokwezen hebben Italianen in de eerste tien maanden van dit jaar voor in totaal 60 miljard euro uitgegeven aan gokken. In de stad Pavia –op 75 kilometer van Cremona– wordt omgerekend het meest gegokt: bijna 3000 euro per hoofd van de bevolking.


De politiek zit in een lastig parket. Enerzijds wil de overheid het gokken aan banden leggen. Aan de andere kant levert het de schatkist een fors bedrag aan belastinginkomsten op: in 2011 maar liefst 9,2 miljard euro.




See on refdag.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36438428843

Porto San Giorgio e il Dolce Mattone al profumo di Strega

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Una brava Blogger Marchigiana ci propone un viaggio nella nostra bellissima Regione fra piatti tipici e splendide località.


I Racconti sono personali e le Ricette personalizzate, con aneddoti in cui tutti ci possiamo ritrovare e piatti che tutti abbiamo assaggiato. Così vengono portati in rete scampoli di varia umanità a formare un patchwork di vita Marchigiana prima dell’era di Facebook.


Si inizia con Porto San Giorgio e il DOLCE MATTONE della nostra infanzia, rivisto e corretto.


Leggi l’articolo




See on lepadellefanfracasso.blogspot.it

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36429357877

Centrumlinkse Democratische Partij (PD) Italië kiest nieuwe leider

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



De centrumlinkse Democratische Partij (PD) van Italië kiest zondag een nieuwe leider. Volgens een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling is de PD momenteel de grootste partij van Italië, zodat het nieuwe centrumlinkse boegbeeld kans maakt op het premierschap na de parlementsverkiezingen in de lente van 2013.




In 2008 had toenmalig PD-leider Walter Veltroni het nog afgelegd tegen Silvio Berlusconi. De oud-communist Pier Luigi Bersani maakt volgens een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling de meeste kans als premierskandidaat van centrumlinks te worden aangewezen.


Oude rot maakt kans


Bersani, die al PD-partijsecretaris is, kan rekenen op 43 à 47 procent van de stemmen. De 61-jarige Bersani draait al decennia mee in de politiek en komt over als een vertegenwoordiger van het bureaucratische partijkader van de opgeheven Italiaanse Communistische Partij (PCI).


Tweede in de race is de jeugdigere burgemeester van Florence, Matteo Renzi (37), die kan rekenen op 29 à 33 procent van de stemmen.






See on rtl.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36414212523

Overzicht campings in Toscane | Op vakantie naar Toscane

See on Scoop.it - Vacanza In Italia - Vakantie In Italie - Holiday In Italy



Toscane heeft een groot aanbod van campings, niet altijd even comfortabel en goed gelegen. Hier vind je een overzicht van de betere campings met alle comfort.



See on opvakantienaartoscane.info

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36413812593

Philips Saeco gecertificeerd door Italian Tasters van het Centro Studi Assaggiatori

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws





Philips Saeco is gecertificeerd door het Centro Studi Assaggiatori — Italian Tasters. Hiermee bevestigen de experts dat Philips Saeco staat voor perfectie. Wij garanderen een eersteklas kop espresso, cappuccino en latte macchiato bij u thuis.




See on youtube.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36413738544

Spel Heracles oogst bewondering tot in Italië

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Massimo Lucchesi werkte als analist voor verschillende Italiaanse coaches. Momenteel is hij onder meer eigenaar van de website voor Italiaanse coaches www.allenatore.net , werkt hij voor het Italiaanse coachesverbond AIAC en volgt en volgde hij trainingen van internationale topcoaches als Cesare Prandelli, Carlo Ancelotti en Pep Guardiola. Ook schreef hij meerdere boeken over voetbaltactiek, waaronder een boek over het 3-4-3-systeem. Het doet hem deugt dat Bosz bij een Nederlandse middenmoter als Heracles Almelo gebruik maakt van 3-4-3. Op verzoek van Goal.com geeft de 44-jarige Italiaan een lesje over het systeem.




See on goal.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36413450722