vrijdag 17 november 2017

Reconstructie in Amsterdamse woning na moord op Italiaans maffialid

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws

(AT5) De Dongestraat in Amsterdam is vanochtend afgezet voor een reconstructie in het onderzoek naar de moord op een Italiaanse crimineel. De 44-jarige man werd in oktober dood gevonden in een auto in Amsterdam.

via Tumblr http://bit.ly/2AOpJCc

Maffiabaas, 'capo dei capi', Salvatore 'Toto' Riina overleden


Salvatore ‘Toto’ Riina, een van de machtigste en meest gevreesde bazen uit de geschiedenis van de maffia, is overleden, een dag na zijn 87ste verjaardag. Hij leed aan nierkanker en had hartproblemen, waarvoor hij werd behandeld in het ziekenhuis van de extra beveiligde gevangenis in Parma.

Daar zat Riina een celstraf uit van maar liefst 26 keer levenslang wegens betrokkenheid bij tientallen moorden. Hij werd in 1993 in Palermo opgepakt, nadat hij 23 jaar uit handen van de politie had weten te blijven. De uit het Siciliaanse Corleone afkomstige Riina was berucht om de meedogenloze manier waarop hij zijn vele tegenstanders bestreed.

150 liquidaties

Aangenomen wordt dat de 'capo dei capi’, de baas der bazen, het brein is achter ruim 150 liquidaties in de jaren 80 en 90. De meest geruchtmakende daarvan was de moord in 1992 op twee vooraanstaande maffiabestrijders, de aanklagers Falcone en Borsellino.

Falcone kwam om het leven doordat Riina een bom van meer dan 500 kilo onder het wegdek van een snelweg op Sicilië had laten plaatsen. Toen Falcone in zijn witte Fiat werd opgeblazen, registreerden geologen een kleine aardbeving. De aanslag werd opgevat als een oorlogsverklaring van de Cosa Nostra, de Sicilaanse maffia, aan de Italiaanse overheid.

Nog geen twee maanden later kwam Falcones collega en jeugdvriend Borsellino ook door een bom om het leven. Het vliegveld op Palermo is tegenwoordig naar hen genoemd.

De dubbele moord op de twee magistraten leidde in Italië tot een golf van afkeer tegen de maffia en tot een harde maatregelen tegen de criminelen.



via Tumblr http://bit.ly/2hHn2yv