vrijdag 21 juni 2013

Delft 360 | Place Details | Il Tartufo - An absolute favorite for Italian products!

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



An absolute favorite for Italian products amongst the Delftenaren is Il Tartufo. Buy fresh products from Italy in the store, take great food home, or enjoy panini for lunch on the terrace in front. Also for catering…




See on delft.townwizard.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53538952450

La magia delle saline dello stagnone di Marsala

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia





Percorrendo la strada che da Trapani conduce a Marsala si costeggia lo stagnone di Marsala, oggi riserva naturale protetta, che accoglie al suo interno l’iso…



See on youtube.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53537379227

Vulkaan Etna op Werelderfgoedlijst Unesco

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Unesco heeft de Italiaanse vulkaan Etna toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. De vulkaan bevindt zich in het oosten van het eiland Sicilië en is ruim 3300 meter hoog.




Naast de Etna is ook het Tadzjikistan National Park op de lijst gekomen, het Chinese deel van de bergketen Tian Shan en bijna 4 miljoen hectare Namibische woestijn. Daarnaast is een gebied in de Noord-Mexicaanse Sonorawoestijn toegevoegd en is het beschermingsgebied van het Mount Kenia National Park uitgebreid.


Een commissie van de VN-cultuurorganisatie is deze week bijeen voor haar jaarlijkse vergadering in Cambodja. Zij bekijkt of ruim 30 natuurlijke of culturele bijzonderheden op de lijst kunnen komen. Voor de vergadering telde de lijst ruim 950 namen in zeker 150 landen.


Donderdag besloot het Werelderfgoedcomité om de zes Syrische sites op de zogeheten lijst van werelderfgoed in gevaar te plaatsen.


Nederland staat met negen zaken op de lijst, waaronder de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis en Schokland en omgeving.






See on telegraaf.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53537113199

Sopranos-restaurant stroomt vol met fans na dood 'Tony'

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Holsten’s diner is woensdagavond vol gestroomd met fans van Tony Soprano, de mafiabaas die James Gandolfini zes seizoenen lang vertolkte. In dit restaurant werd in 2007 de laatste scène van The Sopranos opgenomen, de televisieserie rondom Gandolfini’s bekendste personage.




See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53536991698

De zoutpannen bij Marsala

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Langs de kust tussen Paceco en Marsala, aan de West-kust van Sicilië, liggen witte bergen glinsterend zout te drogen in de zon. Dit zijn de zoutpannen, sinds jaar en dag een bron van inkomsten voor de provincie Trapani, al sinds de tijd van de Feniciërs.



Het constante klimaat, de lage stand van het water, de hoge temperaturen en de wind die het water snel doet verdampen,maken dit gebied ideaal tot het winnen van zout. Zo onstaat een prachtig landschap; een aaneenschakeling van zoutpannen alsof het een enorm dambord is.

Toeristen worden rondgeleid langs de glimmende randen van de zoutpannen. Soms oogverblinden, in verschillende kleurschakeringen van zeegroen tot rozig.

Op de opgeworpen eilandjes staan gerestaureerde windmolens. Ze herinneren aan de tijd dat zij nog het enige instrument waren om het water weg te pompen en het zout te malen.

De zoutpannen vormen een adembenemend panorama, bij voorkeur te bezichtigen bij zonsondergang, wanneer alles rood kleurt.

Het zoutmuseum Museo del sale di Nubia (Trapani)

Deze ligt langs de kustweg SP 21 richting Marsala. Hier beheert het WWF (wereld Natuur Fonds) het natuurreservaat la Riserva Naturale delle Saline di Trapani e Paceco. In één van de 300 jaar oude zouthuisjes is het zoutmuseum gevestigd. Hier worden verschillende fases van zoutbewerking omschreven en zijn oude gebruiksvoorwerpen te bezichtigen. Voorwerpen die over gingen van vader op zoon.




Het zoutmuseum Museo del sale Ettore e Infersa (Marsala)

Langs de hoofdweg SP 21 richting Stagnone, bevinden zich de meest spectaculaire zoutpannen: “Ettore e Infersa”.

De naam is te danken aan deze twee mannen die de meer dan 500 jaar oude molen hebben gerestaureerd en in werking hebben gezet. Ooit was dit een onmisbaar instrument voor het droogleggen en bewerken van het zout.


Reistip: De provincie Trapani op Sicilië is eenvoudig te bereiken via Ryanair vanaf Eindhoven.




See on italie2go.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53536729302

20 maanden cel voor Dolce en Gabbana

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



De rechtbank in Milaan heeft woensdag de Italiaanse modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbano veroordeeld tot 1 jaar en 8 maanden cel.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij voor circa 1 miljard euro aan belasting ontdoken.


Dit meldde het persbureau ANSA. Volgens de aanklagers is er ”bewijs van graniet” voor ”geraffineerde belastingfraude”. De verdachten zeggen onschuldig te zijn. Volgens de verdediging eist de fiscus meer belasting op dan het tweetal heeft verdiend. Dat is de ”paradox der paradoxen”, aldus de advocaat.




See on bnr.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53534013627

Cerca eventi vicino a te, in tutta Italia, con Where's Up

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Cerca eventi vicino a te, in tutta Italia, con Where’s Up. Trova aperitivi, concerti, eventi sportivi, serate nei club e in discoteca, promozioni e molto altro.




See on wheresup.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53515983834

Van streetfood tot stijlvolle lunch | Ligurië | Ciao tutti - ontdekkingsblog door Italië

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Streetfood wordt in Ligurië van oudsher vooral gegeten in de havensteden. Hoe een straattraditie grootse koks kan inspireren, proefde Ciao tutti in Hotel Vescovado.


Cibo di strada, oftewel streetfood, vind je in heel Italië. In Ligurië wordt het van oudsher vooral gemaakt en gegeten in de havensteden. Vissers, handelaren en andere zeelui gaan al eeuwen van en aan boord in de havenplaatsen van de regio, op zoek naar een snelle, vullende hap voor weinig. Op die manier ontstonden allerlei fritti, bijvoorbeeld gefrituurde kleine visjes, die gemakkelijk uit een papieren zak gegeten konden worden. Sommige specialiteiten van de straat groeiden uit tot ‘blijvertjes’, gerechten die werden opgenomen in de regionale keuken, zoals de focaccia genovese (uit Genua). - See more at: http://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/reizen-door-italie-ligurie/van-streetfood-tot-stijlvolle-lunch/#sthash.73Se432f.dpuf




See on ciaotutti.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53515684630

Olio extravergine di oliva - Frantoio Lu Trappitu - La Sicilia dell'Olio

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Olio extravergine di oliva.


Frantoio in sicilia il miglior olio extravergine di oliva.




See on lu-trappitu.it

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53513546737

Pesaro-Style Ravioli With Tomato Sauce, Parsley and Parmesan

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Ingredients


for the pasta dough


400g “00” pasta flour8 Egg yolkspinch of salt


for the stuffing


200g Ricotta, homemade is best and fun to make75g fresh spinachjuice of half a lemon1 eggpinch of freshly grated nutmegsalt and pepper


for the tomato sauce


olive oil1 large onion, fine diced2 carrots, peeled and fine diced2 celery sticks, fine diced3 garlic cloves, chopped2 tins good quality Italian chopped tomatoes1tsp dried thyme


to garnish


50g Parmesan, freshly gratedhandful of fresh flat-leaf parsley, choppeddrizzle of Tuscan extra-virgin olive oil


Directions




See on passionepercucina.blogspot.it

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53511911652

Terremoto 5.2 in Lunigiana: scossa avvertita in tutto il centro/nord, fin nel comasco - Meteo Web

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



E’ stata avvertita anche in alcune zone del Comasco e di Como la forte e prolungata scossa di terremoto di magnitudo che ha interessato buona parte del Nord e del Centro Italia. Al momento non si segnalano danni a cose o persone. Nel capoluogo lariano e’ stata sentita in Tribunale come pure all ospedale Valduce da dove e’ partita la prima chiamata per i Vigili del fuoco. Il Centro geofisico prealpino di Varese ha ricevuto diverse segnalazioni e sta approfondendo l’entita’ e l’origine dell’evento attraverso il suo sistema di monitoraggio.




See on meteoweb.eu

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53510810211

Volcanic eruption near Naples may have killed Neanderthals - GazzettaDelSud

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Some researchers are suggesting that Neanderthals were driven to extinction by a massive volcanic eruption near Naples. The suggestion is one of the topics under debate this week at a conference at London’s British Museum examining what forces led to the destruction of the Neanderthals and what led to the triumph of the homo sapiens. One new theory holds that a gigantic eruption of the volcano in the Campi Flegrei area near Naples 39,000 years ago was catastrophic for the Neanderthals. That was the biggest volcanic eruption in Europe for more than 200,000 years and scientists say that its enormous plumes of ash would have blotted out the sun for months, or possibly years. And that, in turn, would have caused temperatures to plummet and filled the atmosphere with toxic matter that may have contributed to the end of the Neanderthals. But not all scientists agree. Some argue the Neanderthals were already extinct before the eruption. This is just one of the major issues at the conference called: “When Europe was covered by ice and ash”. At the meeting scientists will also try to understand why homo sapiens are the only species left today and why other version of humanity died out.




See on gazzettadelsud.it

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53507796136

Videocolumn: hoe kies je een goed Italiaans pak? - DitIsItalie.nl

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Als je een goede trein wilt, moet je niet bij de Italianen zijn. Maar als je een goed Italiaans pak wilt, wel. Tenminste, dat dachten we. Italië-correspondent Maarten Veeger reist af naar Caruso, een gerenommeerde ‘pakkenmaker’ nabij Parma, om de geheimen van een goed maatpak te ontrafelen.


Daar hoort hij dat een goed merk lang niet alles zegt, dat er vaak dromen worden verkocht en dat de kleermakers zich ernstig zorgen maken over ons kleedgedrag… Bekijk onderstaande videocolumn en je leert van de meesterkleermakers waar je allemaal op moet letten om een goed Italiaans pak te herkennen.




See on ditisitalie.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53506983941

Sardinian Song Festival and Folk Dance in Assemini

See on Scoop.it - Italian Entertainment And More



With ETHNOS, festival of Songs and Popular Dances, Sardinian culture revives again in Assemi


The International Ethnostudi Center (CIE) in collaboration with Ethnos, takes us through a journey of rediscovery of its own cultural and popular identity by juxtaposing folk traditions where Sardinian songs and dances are the protagonists.


With a rich and eventful programme, between 15th to 24th June, the festival aims to valorise the popular traditions of our land. It promotes them in an interesting and peculiar way that will certainly appeal to the tourists and will provide yet another opportunity to pass on and consolidate old traditions among the members of the local community.


The festival is best enjoyed by taking part to all its various events. Onlookers will be invited to celebrate our dance and musical tradition culminating in Praza è ballus, a ritual moment for Asseminisi when the whole square comes together to dance to the notes of old folkloric music.


On Sunday 23rdin San Pietro square, the spectators will be , invited to dance the popular ballu sardu, the Sagra della pecora (The sheep festival).


On Monday 24th, in San Giovanni square, the multitude of folk groups will provide a backdrop for the celebrations in honour of San Giovanni Battista, protector of farmers. The festival celebrates the deeds of the saint, to whom people from Assemini built and dedicated the church regarded as an architectural jewel of the Mediterranean dating back the 7th Century. The ballo tondo (circle dance) will bring the celebrations to a spectacular grand finale.


In parallel, in the old town hall building, located in San Pietro Square, an exhibition of cloths, ceramics and artefacts of


popular Sardinian culture will be organised. www.ethnostudi.org




See on ethnostudi.org

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53503371743