dinsdag 12 februari 2013

Montepiselli - La Stazione sciistica delle Marche

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Sino a Pasqua e si spera oltre (i gestori delle strutture balneari della costa, non saranno d’accordo) a Montepiselli la Stazione sciistica delle Marche del Sud si può contare su un manto compatto e sufficente per le nostre giornate di sci e snowboard sulla Neve. Montepiselli in ogni caso merita un’uscita Domenicale offrendo anche ai non appassionati dello sci magnifici scenari di montagna, un’atmosfera rilassata, spazi per le famiglie con bambini e slittino.


La stazione invernale del Monte Piselli, sita sul versante Nord della Montagna dei Fiori, inserita nel Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, geograficamente si colloca fra le Provincie di Ascoli e Teramo e dista dalla città di Ascoli Piceno circa 20 Km, dalla città di Teramo circa 36 Km.

La dotazione della stazione è costituita da n.2 impianti di risalita, n.5 piste di discesa e da diverse strutture alberghiere e turistico ricettive.

Piste di discesa:

Pista A direttissima (rossa) lunghezza m. 2265

Pista B piloni (rossa) lunghezza m. 940

Pista C variante est (rossa) lunghezza m. 1105

Pista Canalino-Costa (nera) lunghezza m.1020

Pista D Campo Scuola (verde) lunghezza m. 500




See on montepiselli.it

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42940834727

Zongedroogde tomaten echt zongedroogd - elkedagitalie.nl

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Italianen koken natuurlijk niet graag uit een potje. Als ze geen tijd hebben om de pan met ‘ragu’ uren lang op het vuur te laten pruttelen, dan gaan ze naar la Mamma, die nog wel de hele dag in de keuken kan staan. Voor een aantal zaken wordt een uitzondering gemaakt. Zo zie je vrijwel geen enkele Italiaan zelf de pesto maken of zelf tomaatjes drogen in de zon. Tomaten uit eigen tuin worden wel tot passata gedraaid, waar het hele jaar van gegeten kan worden, maar zelf zongedroogde tomaatjes of tomatenpuree maken wordt wel heel tijdrovend. Dat koopt men dan net zo lief kant en klaar, bijvoorbeeld van populaire merk Sacla.


Gelukkig zijn de zongedroogde tomaten van deze fabriek dan ook echt zongedroogd. Op kilometerlange tafels liggen gehalveerde en gezouten tomaten heerlijk in het zonnetje te drogen, om vervolgens met water en witte wijn gespoeld te worden en onder een lekker laagje olijfolie in de pot te verdwijnen. 12 kilo tomaten zijn er nodig voor 1 kilo zongedroogde tomaten. En eerlijk is eerlijk, dat soort hoeveelheden kan vrijwel geen enkel moestuintje aan.




See on elkedagitalie.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42924134730

Gedroogde tomaten - Pomodori secchi - honingtomaten.nl

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Bereidingswijze:

Snijd de kern onder het kroontje uit de tomaten. Snijd de tomaten vervolgens door midden, de grotere tomaten mogen in kwarten worden gesneden.


Schrap de zaden zoveel mogelijk uit de tomaten zonder dat u de pulp verwijderd. Meng de basilicum, oregano, tijm en zout in een kleine kom. Strooi dit mengsel over de tomaten heen.


Verwarm de oven voor op 80 graden. Leg de tomaten, met de gesneden zijde naar boven, op een bakplaat of ovenschaal. Gebruik hier geen aluminiumfolie voor aangezien de sappen van de tomaat zullen reageren met het metaal. Zet de tomaten in de voorverwarmde oven en laat deze hier gedurende 3 uur in bakken.




See on honingtomaten.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42924065098

Chef Italiaanse geheime dienst krijgt tien jaar cel

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Een gerechtshof in Milaan heeft Nicolò Pollari, een voormalige chef van de Italiaanse militaire inlichtingendienst Sismi, veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij is volgens de rechter verantwoordelijk voor de ontvoering van imam Abu Omar in 2003. Pollari’s voormalige assistent Marco Mancini kreeg 9 jaar cel.




Omar werd in Milaan ontvoerd en naar Egypte gebracht, waar hij jarenlang werd vastgehouden en gemarteld. De VS beschuldigden hem van betrokkenheid bij terrorisme, maar uiteindelijk kwam de imam vrij.



Een voormalige chef van het CIA-kantoor in Rome werd in dezelfde zaak op 1 februari bij verstek veroordeeld tot 7 jaar cel celstraf. Twee andere medewerkers kregen 6 jaar cel. De drie waren in eerste aanleg vrijuit gegaan met een beroep op hun diplomatieke immuniteit. Het is onwaarschijnlijk dat zij hun straf uitzitten, omdat ze Amerikaans staatsburger zijn en daarom niet door de Verenigde Staten worden uitgeleverd.



De Italiaanse Hoge Raad heeft nog 23 andere CIA-agenten veroordeeld voor hun rol in de ontvoering.




See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42923610204

A winter afternoon in Boccadasse, Genova

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia


Boccadasse is an old mariners’ neighbourhood of the Italian city of Genoa. It lies at the eastern side of the Corso Italia stroll, the main sea front stroll of the city of Genoa, at the feet of Via Aurora a typical Ligurian narrow street (“crêuza”).

The village of Boccadasse attracts tourists. It is enclosed in a narrow bay, at the eastern side the cape of Santa Chiara with a castle (a new building in the style of a medieval castle), on the western side the rocks, and in the middle the tiny cobblestones beach where the seamen’s small boats rest.




See on vimeo.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42923379367

Scroccafusi, traditional Le Marche Video-Recipe

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen


Scroccafusi, traditional Le Marche Recipe


Ingredients


6 eggs6 tablespoons of sugar150 grams of butter500 ml of milkgrated lemon2-4 tablespoons of Mistrà (or Anisetta, Ouzo, Pastis, Sambuca)2 packets of baking powder800 grams of flourAlkermes liquor




Easy Directions = Follow the video




See on vimeo.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42923314693

Promo - Backstage del Festival di Sanremo 2013

See on Scoop.it - Italian Entertainment And More



Il promo backstage del Festival di Sanremo 2013



See on rai.tv

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42923279578

Italie is trots op Pinocchio - elkedagitalie.nl

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Pinocchio is een van de bekendste Italianen. Het 19e eeuwse boek is geschreven door Carlo Lorenzini uit Firenze. Hij staat ook bekend onder zijn pseudoniem Collodi, het geboortedorp van zijn moeder vlakbij Lucca. Collodi vaart wel op deze connectie met Pinocchio, het Pinocchio park en de vele villa’s rond het dorp worden zeer goed bezocht door toeristen uit alle landen.


Benigni besloot na het grote succes van La vita e bella het verhaal over de marionet zonder touwtjes opnieuw te vertellen. Het moest weer meer terug naar de basis dan de commerciele en moralistische versie van Disney. Benigni produceerde de film in zijn eigen onafhankelijke studio waar hij plaatselijke ambachtslieden met ouderwets handwerk, geschilderde achterdoeken, houten huizen en zo min mogelijk computeranimanties een pure film maakte. Je moet wel houden van Benigni’s stijl, maar met deze film leer je wel eindelijk het echte verhaal van Pinocchio (leterlijk vertaald: houten oog).


Met productiekosten rond de 45 miljoen euro was Pinocchio in 2002 de duurste Italiaanse film ooit gemaakt. Gelukkig was de film in Italie een enorm succes. Misschien wel een regenachtig zondagmiddagje waard dus.




See on elkedagitalie.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42921418583

Lonely Planet: Highlights of Le Marche’s cuisine

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



[…] Le Marche produces a varied, seasonal cuisine and truly distinctive wines. To fully appreciate the charms of this undiscovered region, combine an off-the-beaten-track tour of the region’s coastal scenery, breathtaking mountain views and evocative history with an exploration of some local culinary highlights.


Olive Ascolane: local stuffed olives


A specialty of the regional capital, Ascoli Piceno, these stuffed olives, painstakingly and lovingly hand-made by local women, make an appearance at big events and special occasions. Green olives are pitted and stuffed with a filling of meat and cheese, dipped in beaten egg and breadcrumbs, and deep-fried to a golden brown in sunflower oil. Served as starters or snacks, these addictive olives can be bought in cartoccio for eating on the go (or in frozen batches for frying at home) from the various wine bars and trattorie in Ascoli Piceno.


Ciauscolo: smoky pork sausage


This soft smoked-pork sausage is flavoured with fennel, garlic and vino cotto, a local non-alcoholic ‘cooked wine’ made from grape must with a unique sweet-and-sour flavour. Served spread on toast as an appetiser or a snack, thick slices or chunks of ciauscolo are also used to enrich winter meat, bean stews or vegetable soups. The best ciauscolo can be found in any norcineria or butcher in Le Marche’s many hilltop towns. Ciauscolo crostini features as one of 15 courses at the atmospheric Il Picciolo di Rame ( www.picciolodirame.com), a restaurant specialising in historical Le Marche cuisine that’s set in a medieval olive oil mill in the tiny village of Caldarola.


Vincisgrassi: an epic lasagne


Le Marche’s version of lasagne is a rich, baked pasta dish of epic proportions – 12 layers of soft, slippery pasta sheets are interspersed with veal ragu, chicken liver or lamb sweetbreads, truffles or wild mushrooms, and béchamel sauce. A proper vincisgrassi is (unsurprisingly) reserved for special occasions, but simpler versions of the original can be sampled in Macerata, also home to the Arena Sferisterio, a Roman-style outdoor theatre hosting one of the opera world’s biggest annual events in July and August. Enjoy vincisgrassi with a glass of Rosso Piceno, a full and fruity red wine made from a blend of local Sangiovese and Montepulciano grapes.


Brodetto all’Anconetana: a decadent fish soup


Stop at any restaurant along Le Marche’s coast and you’re bound to find a version of this fish soup. Traditionally made with 13 different types of fish and shellfish (one for each person at the Last Supper), the tomato-based soup, rich with the flavour of fresh seafood, evolved from the local fishers’ dilemma around how to use up by-catch. Brodetto all’Anconetana is a specialty at Uliassi ( www.uliassi.it), a seaside restaurant in Senigallia with two Michelin stars that is widely regarded as one of Italy’s best seafood restaurants. In autumn, brodetto afficionados flock to Fano, a beach resort southeast of Pesaro, for the annual Brodetto and Fish Soup Festival. A perfect white wine to accompany fish is the fresh and tangy Verdicchio, Le Marche’s most famous wine, hailing from the areas of Castelli di Jesi and Matelica.


Crema fritta: ‘fried cream’


A Marchigiana delicacy is crema fritta (literally, fried cream), which makes an unusual appearance in the local fritto misto, a mixed fried platter of zucchini, onions, olive ascolane and veal or lamb kebabs. Cooked cream is set in the fridge overnight, then gently coated in egg and breadcrumbs and deep-fried on skewers. Vernaccia, a sparkling red wine unique to the tiny village of Serrapetrona, makes a refreshing accompaniment to fried foods.




See on lonelyplanet.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42920913328

Lonely Planet: Highlights of Le Marche’s cuisine

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



[…] Le Marche produces a varied, seasonal cuisine and truly distinctive wines. To fully appreciate the charms of this undiscovered region, combine an off-the-beaten-track tour of the region’s coastal scenery, breathtaking mountain views and evocative history with an exploration of some local culinary highlights.


Olive Ascolane: local stuffed olives


A specialty of the regional capital, Ascoli Piceno, these stuffed olives, painstakingly and lovingly hand-made by local women, make an appearance at big events and special occasions. Green olives are pitted and stuffed with a filling of meat and cheese, dipped in beaten egg and breadcrumbs, and deep-fried to a golden brown in sunflower oil. Served as starters or snacks, these addictive olives can be bought in cartoccio for eating on the go (or in frozen batches for frying at home) from the various wine bars and trattorie in Ascoli Piceno.


Ciauscolo: smoky pork sausage


This soft smoked-pork sausage is flavoured with fennel, garlic and vino cotto, a local non-alcoholic ‘cooked wine’ made from grape must with a unique sweet-and-sour flavour. Served spread on toast as an appetiser or a snack, thick slices or chunks of ciauscolo are also used to enrich winter meat, bean stews or vegetable soups. The best ciauscolo can be found in any norcineria or butcher in Le Marche’s many hilltop towns. Ciauscolo crostini features as one of 15 courses at the atmospheric Il Picciolo di Rame ( www.picciolodirame.com), a restaurant specialising in historical Le Marche cuisine that’s set in a medieval olive oil mill in the tiny village of Caldarola.


Vincisgrassi: an epic lasagne


Le Marche’s version of lasagne is a rich, baked pasta dish of epic proportions – 12 layers of soft, slippery pasta sheets are interspersed with veal ragu, chicken liver or lamb sweetbreads, truffles or wild mushrooms, and béchamel sauce. A proper vincisgrassi is (unsurprisingly) reserved for special occasions, but simpler versions of the original can be sampled in Macerata, also home to the Arena Sferisterio, a Roman-style outdoor theatre hosting one of the opera world’s biggest annual events in July and August. Enjoy vincisgrassi with a glass of Rosso Piceno, a full and fruity red wine made from a blend of local Sangiovese and Montepulciano grapes.


Brodetto all’Anconetana: a decadent fish soup


Stop at any restaurant along Le Marche’s coast and you’re bound to find a version of this fish soup. Traditionally made with 13 different types of fish and shellfish (one for each person at the Last Supper), the tomato-based soup, rich with the flavour of fresh seafood, evolved from the local fishers’ dilemma around how to use up by-catch. Brodetto all’Anconetana is a specialty at Uliassi ( www.uliassi.it), a seaside restaurant in Senigallia with two Michelin stars that is widely regarded as one of Italy’s best seafood restaurants. In autumn, brodetto afficionados flock to Fano, a beach resort southeast of Pesaro, for the annual Brodetto and Fish Soup Festival. A perfect white wine to accompany fish is the fresh and tangy Verdicchio, Le Marche’s most famous wine, hailing from the areas of Castelli di Jesi and Matelica.


Crema fritta: ‘fried cream’


A Marchigiana delicacy is crema fritta (literally, fried cream), which makes an unusual appearance in the local fritto misto, a mixed fried platter of zucchini, onions, olive ascolane and veal or lamb kebabs. Cooked cream is set in the fridge overnight, then gently coated in egg and breadcrumbs and deep-fried on skewers. Vernaccia, a sparkling red wine unique to the tiny village of Serrapetrona, makes a refreshing accompaniment to fried foods.




See on lonelyplanet.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42920911215

Topman Italiaanse bedrijf Finmeccanica aangehouden om helikopterdeal

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



MILAAN - Topman Giuseppe Orsi van het Italiaanse bedrijf Finmeccanica is aangehouden op verdenking van omkoping. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij steekpenningen zou hebben laten betalen bij de verkoop van twaalf AgustaWestland-helikopters aan India. Dat meldde de Italiaanse krant Corriere della Sera dinsdag.


De helikopters met omvangrijke voorzieningen voor de veiligheid zijn bestemd voor de politieke leiders in India. De eerste hadden in december moeten worden geleverd. Bij de transactie gaat het om een bedrag van 560 miljoen euro.


Finmeccanica is eigenaar van de Italiaans-Britse helikopterbouwer AgustaWestland en ook van AnsaldoBreda, de bouwer van de Fyra. Die trein is voor de Belgische en Nederlandse spoorwegen wegens technische mankementen voorlopig van het spoor gehaald.




See on luchtvaartnieuws.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42917598219

Bontempi Casa: Corporate Presentation

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia





In 1963, Alessandro and Giancarlo Bontempi, already knowledgable in the artisan manufacturing of metal, opened Mobilfer, a manufacturing facility speicalizing in the production of tables and chairs.

Today Bontempi has become synonymous with contemporary home furnishings worldwide, with a collection featuring continuous innovation to satisfy the ever-growing demand of modern life styles.

Bontempi Casa Furniture is a very shapely, chic and contemporary collection. Although the designs are somewhat futuristic, they manage to maintain their true cultural roots by clearly illustrating an Italian flair. Bontempi looks to the future with its roots firmly set in the history and tradition of an Italian company that spreads ideas and products throughout the world. Coated in international importance, these modernistic home furnishings are extremely sought-after and are derived from a company who puts the customer’s requirements first. Choose from an array of colourful glossy furnishings or go monochrome and consider a slick black symmetrical piece. Whatever product takes your fancy, these quality furnishings are the perfect contemporary addition to any home.

It looks to the future with the intention of playing an increasing bigger role as a group of international importance in the field of contemporary home furnishings, with a generous offer of modern and identified products able to cater for the different furnishing requirements of modern homes.






See on youtube.com

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42917187814

Facebook ten tijde van Pompeii

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



In Pompeii zijn recentelijk enkele goed bewaard gebleven muurinscripties geanalyseerd. Deze krabbels blijken een antieke vorm van sociaal netwerken te zijn. De Romeinse bewoners van de stad gebruikten de muren van hun huizen vermoedelijk zoals wij gebruikmaken van social media.




De bekende Romeinse stad Pompeii werd in 79 na Christus door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius bedolven onder een dikke laag as. Deze aslaag heeft ervoor gezorgd dat de tijd als het ware heeft stilgestaan en de stad bijzonder goed geconserveerd is. Een recente analyse van enkele bewaard gebleven muurtekeningen heeft een deel van het sociale netwerk van de stad onthuld. Tot voor kort leek het erop dat politieke kandidaten willekeurige drukbezochte plekken uitzochten en daar hun advertenties lieten plaatsen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt volgens de Finse archeologe Eeva-Maria Viitanen dat huizenbezitters waarschijnlijk zelf ook inspraak hadden over wie er op hun muren schreef.




See on archeologieonline.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42917132514

De geheimen van het conclaaf

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



De geheimen van het conclaaf is een even informatieve als vermakelijke handleiding in de spelregels van de pausverkiezingen. Atto Melani schreef de nog altijd verrassend actuele tekst in 1700 aan de Zonnekoning, om hem te helpen de door Frankrijk gewenste kardinaal naar de pauselijke troon te leiden. Zijn aantekeningen over het pauselijk hof bevatten gepeperde anekdotes over de politieke intriges en vuile spelletjes bij het naar voren schuiven van de gewenste kandidaat. Atto Melani (Pistoia 1626 - Parijs 1714) was castraatzanger en spion van de Zonnekoning, adviseur en vriend van kardinalen, vorsten, koningen en pausen.


Door zijn invloed werd een bevriend kardinaal uit zijn eigen Pistoia tot paus verkozen. Monaldi & Sorti, de bezorgers van dit werk, hebben het manuscript in een archief in Parijs ontdekt. Zij zijn de auteurs van de wereldwijd succesvolle historische romans Imprimatur en Secretum, met Atto Melani als hoofdpersoon. Het manuscript van De geheimen van de conclaven speelt een hoofdrol in de intrige van Secretum.




See on ilsogno-shop.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42916682572

Recept: Beignetjes met marmelade | La Cucina Italiana

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Carnaval in Italië betekent gefrituurde lekkernijen. Deze beignetjes zijn gevuld met marmelade.



See on cucinait.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42909746820

Olympisch comité Italië opent onderzoek naar Cipollini - Trouw.nl

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) begint een onderzoek naar het gebruik van verboden stimulerende middelen door voormalig sprintkanon Mario Cipollini. Volgens La Gazzetta dello Sport was de renner een klant van de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes.




De Italiaanse sportkrant beschuldigde Cipollini er zaterdag van tijdens zijn carrière met hulp van Fuentes verboden middelen te hebben gebruikt. De sportkrant heeft documenten van de Spaanse Guardia Civil kunnen inkijken, waaruit zou blijken dat ‘Super Mario’ in 2002 EPO, bloedplasma, anabole steroïden en hormonen bestelde onder de codenaam ‘Maria’. In datzelfde jaar won Cipollini Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, zes etappes in de Ronde van Italië en het wereldkampioenschap in het Belgische Zolder.



De Italiaanse wielerfederatie besliste na de onthullingen in La Gazzetta al om zich als civiele partij aan te sluiten bij de rechtszaak die in Madrid tegen Fuentes loopt, om zo inzage in het dossier te krijgen. De 45-jarige Cipollini weerlegt de aantijgingen en overweegt een rechtszaak tegen de sportkrant.




See on trouw.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42907656704

Why Venice Is The Perfect Honeymoon Destination

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia




Venice is located in the north-eastern portion of Italy and is considered one of the most romantic cities in the world. The city is famous for canals, gondolas, Doge’s Palace, St. Mark’s Basilica, excellent restaurants and romance. Venice is the ideal location for newlyweds to commemorate their love.


Things to Do in Venice

One of the most romantic things to do in Venice is to take a gondola ride. You can take a ride through the fascinating canals of the city. A relaxing ride will help bring you closer to your spouse as you begin your wonderful life together. The gondola will be decorated with flowers, and it is a great way to see the city of Venice.


One of the most photographed places in the world is St. Mark’s Square. You can feed the pigeons, or you can travel to the top of the bell tower and see remarkable views of the city. You can also visit Museo Correr and learn about the art and history of Venice. The square also includes Doge’s Palace and Campanile di San Marco.


While in the city, couples can enjoy paragliding, surfing, whale watching and sailing in a stunning setting. The ocean is gorgeous, and you can just sit holding hands with the one you love and watch the sun descend into the waters.



The Accademia Bridge is a romantic structure in the city. The wooden bridge looks over the Grand Canal, and you can witness some of the most incredible views of the city. It is quite a romantic atmosphere.




See on 1stangel.co.uk

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42907348596