maandag 5 december 2016

Panettone e pandoro origini - La Cucina Italiana

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen

Le vite parallele dei due dolci natalizi più famosi d’Italia. Due dolci nati nelle corti degli Sforza e degli Scaligeri, ma che non hanno mai smesso di evolversi. Fino all’arrivo dei signori Motta e MelegattiFossimo in Spagna, lo definiremmo “el clásico”. La sfida delle sfide. Più di guelfi e ghibellini, più di Coppie e Bartali, più di rossi e neri. Stiamo parlando del dilemma che, da sempre (o quasi), divide gli Italiani a tavola: panettone o pandoro? Noi, ovviamente, scegliamo di non scegliere. E ce ne andiamo allegramente alla scoperta delle origini di questi due capolavori natalizi.

via Tumblr http://bit.ly/2gUGpis

FICO Eataly World: Eataly opent nieuw themapark in Bologna

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d'Italia

Goed nieuws voor fans van de Italiaanse keuken! In september 2017 opent een gloednieuw themapark van de luxe supermarkt Eataly in Bologna. Maak kennis met FICO Eataly World.Entertainment en educatieHet themapark, dat maar liefst 80.000 vierkante meter (!) beslaat, wordt onderverdeeld in zo’n 25 restaurants, congrescentra, boerderijen en ambachtelijke markten en winkels. Ook is er ruimte voor boomgaarden, weilanden en tuinen. Oprichter van Eataly Oscar Farinetti en zijn zoon Nicola Farinetti willen met het park zowel entertainment als educatie bieden. Bezoekers moeten een leuke dag hebben én wat leren van de Italiaanse keuken.

via Tumblr http://bit.ly/2gHGisP

Rexit. Voorlopig tenminste... | Andrea Vreede

Het had Veni, vidi, vici moeten worden, maar het werd Rexit. Sneller dan verwacht kondigde premier Matteo Renzi kort na de sluiting van de stembussen vannacht zijn vertrek aan. In een tien minuten durend indrukwekkend betoog dat wel een afscheid maar zeker geen vaarwel inhield. 

“Ik heb verloren. Ik stap dus op.” Vooral dat “dus is op zijn zachtst gezegd uitzonderlijk in Italië. Politici die een nederlaag lijden blijven meestal gewoon zitten. Renzi legde in zijn (geschreven) toespraak fijntjes de vinger op de zere plek. "Ik ben anders,” was zijn trotse conclusie. Hij doet zijn belofte gestand en vertrekt als premier. Het Nee-front mag gaan puinruimen.

De uitslag van het referendum over de grondwetswijziging liegt er niet om (zie de vorige vier blogs over de inhoud en context van deze hervormingspoging). Volgens de laatste cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken was de opkomst 65,5%. Dat is ongekend hoog voor een referendum en lijkt meer op een opkomst zoals bij parlementsverkiezingen. De Italianen zijn dus massaal gaan stemmen, ondanks het feit dat er geen quorum vereist was en ondanks het algemeen heersende idee dat veel mensen hun buik zo vol hebben van de politiek dat ze gewoon thuis zouden blijven.via Tumblr http://bit.ly/2fZUSwF

FCA gaat hybride techniek doorontwikkelen in Italië | Auto Edizione

Afgelopen week heeft Fiat Chrysler Automobiles bekendgemaakt dat een financiering vanuit de EU, voor de ontwikkeling van nieuwe techniek is goedgekeurd. Het gaat om een lening van 250 miljoen euro van de Europese Centrale Bank. De investering zal om precies te zijn gebruikt worden, voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van hybridetechniek in het daarvoor ingerichte centrum van Magneti Marelli nabij Bari. Daar in het zuidelijke Puglia zal de investering in de periode 2017-2019 gedaan worden, ter bevordering van de productie van groenere techniek. De ECB doet dit via het programma Horizon 2020 met ondersteuning van de InnovFin – EU Finance for Innovators. FCA hoopt zo structureel te kunnen werken aan een toekomst met steeds lagere emissiewaarden. De samenwerking tussen Lingotto en de ECB is al sinds 2009 een feit.via Tumblr http://bit.ly/2gFQAtG

Italiaanse premier Renzi kondigt aftreden aan na referendum

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws

ROME - De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft zojuist zijn ontslag aangekondigd. Dat heeft hij vannacht in een rechtstreekse tv-toespraak verklaard nadat hij toegaf het referendum te hebben verloren.“Het is me niet gelukt te winnen. Ik heb alles geprobeerd”, aldus Renzi. “Ik ga morgen naar de ministerraad en zal iedereen bedanken. Daarna ga ik naar de president om mijn ontslag aan te bieden”, aldus Renzi. Hij feliciteerde zijn tegenstanders die tegen de voorstellen waren om de grondwet te veranderen.Renzi wilde via een referendum het aantal senatoren sterk reduceren en de macht van het Senaat sterk terugdringen. Daardoor zou de Kamer van Afgevaardigden sneller wetsvoorstellen kunnen aannemen en kan er sneller worden geregeerd. Maar een ruime meerderheid van circa 59-60% van de Italiaanse bevolking stemde tegen.

via Tumblr http://bit.ly/2gFgQ7w