donderdag 18 oktober 2012

Kapitein Costa Concordia verdedigt zich

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



De kapitein van de Costa Concordia, het schip dat bij een ramp in januari zonk voor de kust van Toscane, heeft achter gesloten deuren zijn handelen verdedigd.

Francesco Schettino nam ‘stap voor stap de orders door die hij had gegeven in de momenten voor de ramp en daarna en waarom hij die had gegeven’, zei een deelnemer aan de hoorzitting, die achter gesloten deuren werd gehouden in de Italiaanse stad Grosseto.


Beetje bij beetje draaien

De kapitein, die veel kritiek had gekregen omdat hij het luxe cruiseschip voortijdig had verlaten, zei dat hij orders had gegeven aan de stuurman om het schip ‘beetje bij beetje’ te draaien in de momenten voordat het op de rotsen liep.


De hoorzitting was de laatste in een reeks die maandag begon. Ze gingen vooraf aan de rechtszaak die naar verwachting volgend jaar begint. In totaal tien mensen staan onder verdenking, onder wie kapitein Schettino, zes andere bemanningsleden en drie managers van de rederij Costa Crociere, onderdeel van ‘s werelds grootste cruise-operator Carnaval.


Bevel tot evacuatie

Niemand is nog formeel aangeklaagd voor de scheepsramp. Justitie heeft tot januari de tijd om aangiftes op te stellen, een jaar na de schipbreuk. Een van de belangrijkste vragen in de rechtszaal zal zijn waarom het bevel tot evacuatie van het schip zo lang op zich liet wachten. Sommige overlevenden die bij de hoorzittingen aanwezig waren, zeiden nog steeds getraumatiseerd te zijn door de ramp bij het Toscaanse eiland Giglio.




See on rtl.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/33850741143