dinsdag 27 november 2012

Senaat Italië verwerpt omstreden lasterwet

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans NieuwsDe Italiaanse Senaat heeft maandagavond een wetsvoorstel verworpen dat het mogelijk moest maken journalisten te veroordelen tot gevangenisstraf ingeval van smaad. 123 senatoren stemden tegen de wet, 29 stemden ermee in.
Het wetsvoorstel bevatte verder een bepaling waarin stond dat hoofdredacteuren, bij het publiceren van lasterlijk gebleken artikelen, alleen geldboetes opgelegd konden krijgen.


Fascistische wet

De omstreden ontwerpwet was een reactie op de veroordeling van de hoofdredacteur van het dagblad Il Giornale, Alessandro Sallusti, die eerder dit jaar 14 maanden celstraf kreeg opgelegd vanwege de publicatie van een verhaal van een anonieme auteur. Daarin stond dat rechters tot de doodstraf moesten kunnen worden veroordeeld. Voor Sallusti’s veroordeling was een wet uit de kast gehaald die dateert uit het fascistische tijdperk en waarin een gevangenisstraf van maximaal zes jaar staat op smaad.


Het maandagavond verworpen voorstel bevatte een maximale gevangenisstraf van een jaar voor journalisten en een maximale geldboete van 50.000 euro voor hoofdredacteuren. Het voorstel werd eerder hevig bekritiseerd door de internationale journalistenorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen.


Een landelijke journalistenstaking in Italië werd maandag afgeblazen, maar er werd wel gedemonstreerd voor het verwijderen van smaad uit het strafrecht.
See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/36652129949