maandag 3 december 2012

Sinterklaas versus La Befana - De Smaak van Italië

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Al eens geprobeerd om Sinterklaas en Zwarte Piet in het buitenland uit te leggen? Doe dat maar eens. Probeer maar eens uit te leggen dat een oude man ieder jaar uit Spanje komt met een heel leger donkere mannen. Dat hij met een paard over daken rondbanjert en stoute kinderen in een zak deponeert. Vele buitenlanders snappen er weinig tot niets van. Nou, Italianen hebben hetzelfde ‘probleem’ als zij op hun beurt La Befana proberen uit te leggen. La Befana, een klein oud dametje op een bezemsteel. Dan lijkt die Sint van ons eigenlijk nog vrij normaal, alhoewel beide verhalen verrassend veel overeenkomsten hebben. Tijd dus voor de Italiaanse versie van de Sint, tijd voor La Befana!



Voor de bambini in Italia is Babbo Natale, de kerstman, een geliefd en gevierd man. Toch staat hij in de schaduw van La Befana. Een kleine, oude dame die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest. Zien we hier al enige gelijkenis met onze Goedheiligman? Mooi zo, want die komen in deze column nog een paar keer terug. Trouwens, bambini die het leven van di pappa e di mamma zuur hadden gemaakt het afgelopen jaar krijgen van Befana geen roe maar as en kolen.



Daar waar onze kinderen een wortel en water voor het paard van de sint klaarzetten en braaf liedjes zingen, hangen de bambini italiani hun sokken aan de schoorsteenmantel en zetten voor deze oude vrouw een bord met een mandarijntje (parallel nummer zoveel), een sinaasappel (parallel nummer zoveel) en een glas wijn klaar. Let wel: een glas wijn! Hoe geweldig is dat! Komen wij aan met wat water… De volgende ochtend is de maaltijd, inclusief wijn, door La Befana verorberd en staat haar handafdruk in as op het bord. Als ultiem bewijs dat het dametje is geweest zeg maar. De cadeautjes worden overigens in de sok gestopt. Maar La Befana weet ook dat er geen kind op de laars te vinden is dat iedere dag van het jaar braaf is geweest. Er ligt dan ook een beetje kolen of as onder in de sok. En ook dat vind ik dan weer geweldig.

See on desmaakvanitalie.nl




via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/37137655604