dinsdag 15 januari 2013

Monti: 'Berlusconi bedriegt de Italianen' - Volkskrant.nl

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Premier Mario Monti van Italië heeft maandagavond zijn terughoudendheid als leider van een zakenkabinet afgelegd. Tijdens een uitzending van de publieke omroep RAI vergeleek hij zijn voorganger Silvio Berlusconi met de rattenvanger van Hamelen, uit het sprookje van de broers Grimm. Die wist de ratten in de Duitse stad zo te misleiden dat zij verdronken.




Hetzelfde probeert Berlusconi volgens Monti met de Italianen. Monti volgde Berlusconi in november 2011 op, toen die het vertrouwen van de financiële markten had verloren. Monti zette een hard bezuinigingsbeleid in. Maar veel van de huidige economische problemen zijn volgens hem te wijten aan eerdere kabinetten-Berlusconi.



Het kabinet-Monti leunde meer dan een jaar op zowel de centrumrechtse PDL van Berlusconi als de centrumlinkse PD van Pier Luigi Bersani. Monti lijkt nu vooral toenadering te zoeken tot Bersani. Hij zei maandagavond op tv dat hij zich voor kan stellen dat de oud-communist na de verkiezingen eind februari premier wordt.



Volgens de huidige opiniepeilingen kan Bersani rekenen op een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. In de Senaat kan het moeilijker worden een coalitie te vormen. Bersani wordt dan mogelijk afhankelijk van Monti. Die is een bondgenootschap aangegaan met het politieke midden, met de FLI van de ex-neofascist Gianfranco Fini en de christendemocratische UDC van Pier Ferdinando Casini.




See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/40586753162