zondag 3 februari 2013

De geschiedenis van de Italiaanse munten

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Lang voordat de Euro en de Lire uitgeven werden in Italië, gebruikte men de Denarius. Tijdens de tweede Punische Oorlog, die uteindelijk gewonnen werd ondanks de vele nederlagen geleden danzij Hannibal, werd de Denarius ingevoerd, een Romeinse variant van de Drachme. Denarius betekend tienmaal en stond voor 10 koperstukken en net als de Drachme woog die ruim 4 gram aan zilver.


De Republikeinse denarius vertoonde gewoonlijk een kop op de voorzijde en een vierspan of een ander symbool op de keerzijde. Sommige denarii hadden een propagandistische functie.


Nadat het Romeinse Rijk onder de eerste keizers een zeer omvangrijke eenheid was geworden, werd de denarius dé handelsmunt. Wel handhaafde de tetradrachme zich in het oostelijk Middellandse Zeegebied, waar Griekse keizersmunten in allerlei plaatsen geslagen werden. Het zijn dikkere munten die meer reliëf hebben dan de Romeinse. Ook het Perzische rijk was onder de nieuwe dynastie van de Parthen overgegaan op het gebruik van het drachmetype.




See on goudportal.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42188028156