zaterdag 9 februari 2013

Italiaanse bank Monte dei Paschi zou zeer binnenkort staatssteun ontvangen

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



De topman van de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena verwacht dat “in korte tijd” de staatssteun van 3,9 miljard euro op tafel komt. Dat zei voorzitter Alessandro Profumo vandaag op een financiële conferentie in Bergamo. Een concrete datum noemde hij niet. De bank gaat obligaties aan de overheid uitgeven om extra kapitaal te kunnen ontvangen.




Monte dei Paschi, de vierde bank van Italië en de oudste van de wereld, kwam in opspraak nadat bekendraakte dat ze een aantal derivatenconstructies verborgen had gehouden voor de toezichthouders. De bank, die ook actief is in België, wilde met de constructies een verlies van 730 miljoen euro verborgen houden, zo raakte eerder deze week bekend.



Door het verlies moet Monte dei Paschi staatssteun krijgen, omdat ze niet aan de minimumkapitaalvereisten van de nationale bank voldoet. Een Italiaanse rechtbank keurde het verstrekken van het noodkrediet al goed.



De gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, beklemtoonde zaterdag in Bergamo dat het hier niet gaat om een “bailout”, het redden van een faillissement. Volgens hem moet het geld dienen als “uitzonderlijke en tijdelijke kapitaalbuffer”.



Visco zei vandaag ook nog dat sommige middelgrote of grote Italiaanse financiële instellingen hun kapitaal zullen moeten versterken, door de aanhoudende recessie in Italië. Volgens hem moet dat extra kapitaal er komen zonder te raken aan kredieten voor de Italiaanse economie.



Visco hield vandaag ook een pleidooi om de regulatoren meer macht te geven om managers van financiële instellingen te kunnen ontslaan. “Wanneer een bank niet in een crisissituatie verkeert, zou de Bank of Italy aandeelhouders kunnen vragen om het management te wijzigen”, aldus de gouverneur, waarbij het beklemtoonde dat de aandeelhouders het laatste woord hebben.



Tegen het bestuur van Monte dei Paschi loopt ook een gerechtelijk onderzoek voor beursmanipulatie, valse boekhouding en fraude.


..




See on hln.be

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/42689581422