woensdag 17 april 2013

Partijtoppen Italië akkoord over president Marini

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Topfunctionarissen van drie belangrijke partijen in Italië hebben een akkoord bereikt over oud-vakbondsleider en oud-Senaatvoorzitter Franco Marini als nieuwe president.

Dit meldden Italiaanse media woensdagavond. De centrumlinkse PD van Bersani, de centrumrechtse PDL van Berlusconi en de SC van demissionair premier Monti moeten hun achterban nog overtuigen van hun keuze.


Ex-premier Silvio Berlusconi zegt dat zijn PDL en de separatistische Lega Nord voor Marini stemmen. Struikelblok blijft de interne verdeeldheid binnen de PD.


Partijleider Bersani heeft Marini voorgedragen aan zijn kamerleden en senatoren, aldus persbureau ANSA. Maar de op één na machtigste man van de PD, burgemeester Matteo Renzi van Florence, heeft zijn veto uitgesproken tegen Marini en dreigt met een breuk in de partij.


Vrome katholiek

Marini is een vrome katholiek, en dat valt niet goed bij de linker vleugel van de PD, waarin oud-communisten en progressieve katholieken zijn samengegaan. Volgens Renzi zou het van een gebrek aan respect voor Italië getuigen als om stemmen voor een nieuw staatshoofd wordt gevraagd „met als instrument het evangelie en het christendom”. 50 à 60 PD-parlementariërs uit zijn achterban zullen niet op Marini stemmen, aldus Renzi.




See on nu.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/48220077693