zondag 23 juni 2013

Bellini: prosecco met perzik | Venetië | Ciao tutti - ontdekkingsblog door Italië

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Giuseppe Cipriani bedacht niet alleen carpaccio, maar ook de beroemde cocktail van prosecco en perzik: Bellini, wederom vernoemd naar een schilder uit Venetie.


De latere werken van Bellini wijken dan ook duidelijk af van zijn eerdere doeken, waarin veel meer de hand van zijn vader te zien is. Deze breuk doet zich echter niet alleen voor in Bellini’s eigen werk; ook de Venetiaanse schilderkunst in het algemeen maakt in deze periode een snelle, belangrijke ontwikkeling door. Giovanni Bellini wordt door kunsthistorici daarom ook wel beschouwd als de grondlegger van de Venetiaanse schilderkunst.




Zijn werken zijn een definitieve breuk met de gestileerde, bijna tekeningachtige stijl van de vroege renaissance. Bellini wordt vooral bewonderd omdat hij als een van de eerste schilders in die tijd door heel subtiel kleurgebruik de Venetiaanse atmosfeer trefzeker kon vastleggen op het doek. Het licht vervaagt de contouren, de overgangen van licht naar donker zijn zeer subtiel – daardoor komen de doeken als het ware tot leven en waan je je echt even midden in Venetië.




See on ciaotutti.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/53663262768