De oudste wijnresten in Frankrijk stammen uit een oud-Italiaanse kolonie van 2500 jaar terug, wat bewijst dat de Franse liefde voor wijn vanuit het vroegere Italië kwam.
Noem één woord dat kenmerkend is voor Frankrijk en het is wel wijn. Maar waar komt die liefde voor wijn vandaan? Van de Etrusken, de voorlopers van de Romeinen en latere Italianen. Dat bewijst de chemische analyse van de bodems van 2500 jaar oude amfora’s, of wijnkruiken, gevonden in een Etruskisch ruïne in de buurt van Marseille.
De amfora’s bevatten naast wijnsteenzuur, een belangrijk bestanddeel van wijn, ook kruiden als rozemarijn en basilicum. Die werden er mogelijk als smaakstoffen of als geneeskrachtige stoffen aan toegevoegd. Ook werden in de omgeving van de amfora’s een deel van een wijnperser en druivenzaadjes en -velletjes aangetroffen, wat erop wijst dat hier de Franse wijnproductie op gang begon te komen.
De wijnmakerij heeft zijn oorsprong ruim 8000 jaar geleden in het Midden-Oosten. Rond 3000 jaar voor Christus verspreidde de kunst zich naar Egypte en rond 2200 voor Christus werden de eerste Grieken aangestoken. Vanaf ongeveer 600 voor Christus verhandelden de Etrusken de wijnen rondom het Middellandse Zeegebied. Het onderzoek geeft aan dat rond die tijd dus ook de eerste Franse wijnen werden geproduceerd.
De studie staat beschreven in PNAS.
See on nieuws.nl.msn.com
via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/52142078408