zaterdag 3 augustus 2013

Hollandse kerk in Italiaans Livorno kwijnt

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Het Italiaanse Livorno was in de tijd van handelsoorlogen en godsdienststrijd in de 16e en 17e eeuw een oase van rust en tolerantie. Protestanten, orthodoxen, Joden en rooms-katholieken trokken saamhorig met elkaar op. Ook Nederlandse rooms-katholieken en protestanten. Maar de tijd heeft niet stilgestaan en het is de vraag of de Nederlandse kerk in Livorno haar 150-jarig bestaan haalt.




De Nederlandse, protestantse kerk van Livorno –een Italiaanse stad aan de Ligurische Zee– ligt aan de Nederlandse Kade (Scali degli Olandesi). Vanaf de andere kant van het hoefijzervormige kanaal in dit historische deel van Livorno is de neogotische gevel van gelig zandsteen te zien.


Maar wie dichterbij komt ziet dat de glorietijden voorbij zijn. In 1949 hield de bekende Spaanse gitarist Andres Segovia een concert in de kerk, nu hangen de vensters uit hun sponningen en vliegen duiven in en uit. Neogotische ornamenten zijn van de façade afgebrokkeld. En niets lijkt het verval te stoppen. De straat voor de kerk, in hartje Livorno, is hier smaller omdat er zware betonnen blokken met hoge metalen hekken zijn geplaatst en borden waarschuwen voorbijgangers voor neerstortend puin.






See on refdag.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/57243228391