donderdag 12 maart 2015

Raar maar waar: ricotta is geen kaas

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Italianen en smakelijke kazen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: parmezaan, mozzarella, grana padano en … ricotta, toch? Maar dat deze laatste een kaas zou zijn, blijkt een misverstand.Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van mozzarella of provlone. Wei is het vloeibare gedeelte dat ontstaat bij het maken van kaas, waarbij vloeistof en vaste stoffen gescheiden worden. Deze wei wordt opnieuw opgekookt, en zo ontstaat wrongel, een massa samengeklonterde eiwitten. Door de wrongel te laten uitlekken, krijg je ricotta. Ricotta betekent dan ook letterlijk ‘dubbel gekookt’ in het Italiaans.Maar laat dat de smaakpret niet bederven: het blijft hoe dan ook heerlijk om ricotta toe te voegen aan Italiaanse gerechten zoals cannelloni, ravioli, tomatensaus of in ovenschotels. Ook koud smaakt het prima op een toastje, of als een dip voor rauwe groenten.(Door: Nina Dillen)

See on goedgevoel.be




via Tumblr http://bit.ly/1FdrLKF