vrijdag 30 september 2016

Politie vindt gestolen Van Goghs bij maffia in Italië


Twee gestolen schilderijen van Van Gogh zijn na veertien jaar teruggevonden in Italië. Ze zijn in redelijk goede conditie aangetroffen tijdens een politie-onderzoek in omgeving van Napels. Volgens Italiaanse media waren zij in handen van de maffia.

Het gaat om de werken Zeegezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884/1885. Zij zijn naar schatting miljoenen euro’s waard.

De Italiaanse krant La Republicca meldt dat de schilderijen zijn gevonden in een huis in Castelmarie di Stabia, niet ver van Pompeï. Daar zouden ze zijn verstopt door de top van de Napolitaanse maffia. 

Diefstal

De schilderijen werden in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. De dieven klommen ’s ochtends vroeg met een ladder naar de eerste verdieping van het museum. Daar sloegen ze met een moker een ruit in en klommen erdoor naar binnen.

In 2004 zijn twee mannen veroordeeld voor de diefstal. Zij kregen 4,5 en 4 jaar cel. De doeken waren tot nu toe spoorloos, hoewel de Italiaanse politie wel langer het idee had dat ze in handen waren van de Camorra, een maffia-organisatie uit de omgeving van Napels.


See on nos.nl

via Tumblr http://bit.ly/2cFMKzO