woensdag 19 oktober 2016

Hoe toerisme Venetië langzaam heeft geruïneerdVrijgezellenfeesten, kraampjes met bloembollen en bierfietsen. Er zijn steeds meer toeristen in het centrum van onze hoofdstad. De Amsterdamse politie slaat begin oktober zelfs alarm: de drukte kan de stad onveilig maken. Wat gebeurt er als de stroom toeristen blijft groeien? Eva Jinek gaat op onderzoek uit in een stad die het al te ver heeft laten komen: Venetië.

Veniceland

Om de stad beter te leren kennen, sluit Eva zich aan bij een citytour. Tourleidster is Fedrica Chiuch. Ze kwam zo’n twintig jaar geleden naar Venetië voor de liefde en heeft inmiddels haar hart aan de stad verloren. Ze probeert zo goed en kwaad als dat kan de toeristen die ze rondleidt het ‘echte Venetië’ te laten zien. Hoewel de toeristen zorgen voor brood op de plank, is de enorme toename van de afgelopen jaren haar een doorn in het oog. “Dit is een stad van 55.000 mensen. Toen ik begon, hadden we 2 miljoen toeristen, dat was al veel. Vorig jaar zaten we op 28 miljoen.” 

Het is niet alleen de hoeveelheid toeristen die Federica zorgen baart. Mensen komen voor de foto en kijken niet naar de stad. Ze waarderen het echte Venetië niet. “Het zijn net sprinkhanen die hier komen, eten en alles in vernieling achterlaten.” Wanneer Eva haar vraagt wat er met de stad zal gebeuren als het massatoerisme geen halt toegeroepen wordt, lacht ze treurig: “Dan worden we een soort Disneyland. Mensen vragen me nu soms al hoe laat Venetië ’s avonds sluit. Ze geloven niet dat hier echt iemand woont.”via Tumblr http://bit.ly/2ek0kG6