dinsdag 8 januari 2013

GS Brabant zet vergaderweek in Italiaans Parma door

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



DEN BOSCH (ANP) – Ondanks ophef en kritische vragen staat voor Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een geplande vergaderweek in Parma (Italië) niet ter discussie. VVD-gedeputeerde Yves de Boer heeft dat dinsdag desgevraagd gezegd.


De Brabantse coalitiepartijen CDA en SP én oppositiepartijen PvdA, PVV en Partij voor de Dieren hebben twijfels over een driedaagse vergadersessie in Parma. Ook in de Tweede Kamer is de reis opgevallen. De PvdA in het parlement heeft vragen gesteld over de kosten en wenselijkheid.


De PVV gaat niet mee op het ‘snoepreisje’ en het CDA zegt dat Gedeputeerde Staten geen argumenten hebben om in Italië te gaan vergaderen over de toekomst van de Brabantse veehouderij. „Het is geen verstandige keuze in tijden dat iedereen de broekriem moet aanhalen”, zegt CDA-fractievoorzitter Conny Kerkhof. De SP was tegen de reis maar heeft ingestemd op voorwaarde dat er geen besluiten worden voorgekookt en dat de pers aanwezig mag zijn.


Gedeputeerde De Boer zegt dat hij nog werkt aan het inhoudelijke programma dat de kritische Statenleden verlangen. Hij zegt dat Brabant in Parma kan leren hoe een streekproduct verkocht moet worden.


Gedeputeerde Staten wilden in Parma met boeren, milieuorganisaties en supermarkten nieuwe afspraken maken over de toekomst van de veehouderij. Het is de bedoeling dat ‘concrete afspraken’ worden vastgelegd in een ‘verplichtend convenant’ of ‘pact’.


Het is mogelijk dat regels voor megastallen die Brabant bijna 3 jaar geleden invoerde, weer worden versoepeld. De huidige gedeputeerde denkt dat de discussie over megastallen destijds op verkeerde punten is gevoerd, vertelde hij eerder. Hij wil veeboeren meer ruimte bieden als ze die nodig hebben voor een duurzaam bedrijf. Brabantse boeren mogen uitbreiden als ze dat verdienen, is de huidige denklijn van de provincie.


Er wordt wel gedacht aan maximumaantallen dieren of bedrijven in gebieden waar al veel vee is gestald. Mogelijk zijn ook regels mogelijk voor uitstoot, geurhinder, antibioticagebruik, mestverwerking en dierenwelzijn.


De provincie benadrukt dat er geen besluiten worden genomen in Parma. Gedeputeerde Staten komen erna nog met een formeel voorstel; Provinciale Staten beslissen op 22 maart.




See on refdag.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/40032931662