donderdag 28 februari 2013

'Media en geldmarkten moeten niet voor paniekstemming zorgen over Italiaanse verkiezingen'

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Het ontbreekt Brussel domweg aan de macht en legitimiteit om economische hervormingen dwingend te kunnen opleggen in Italië, schrijft Dirk-Jan van Baar.




Verkiezingen leiden zelden tot oplossingen, maar plegen de politieke tegenstellingen bloot te leggen waardoor een land wordt geplaagd. Zo ook in Italië. Daar hebben de kiezers voor een zeer Italiaanse uitslag gezorgd die waarschijnlijk tot een politieke impasse leidt waardoor de Italianen binnen niet al te lange tijd weer naar de stembus moeten. Dat veroorzaakt in Europa onzekerheid en dat is vervelend. Maar de chaos waarin de kiezer Italië zou hebben gestort, was er al. Wat dat betreft zijn de krantenkoppen overdreven.


Het was natuurlijk al vreemd dat de geldmarkten eerst verheugd opveerden bij het vooruitzicht dat een links blok onder leiding van een oud-communist zou gaan winnen, om vervolgens naar beneden te duiken toen bleek dat het rechtse blok onder leiding van een oude zakenman die Italië jarenlang heeft geleid alsnog voldoende hindermacht kan gaan vormen. Dat is de wereld op z’n kop en daar is nog nooit een land stabiel van geworden. Alsof oud-communisten na hun naamsverandering ineens een constructieve partij zijn geworden en hun streken hebben afgeleerd.




See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/44205171565