dinsdag 21 mei 2013

Hoe zou het nog zijn met... het Italiaanse modelabel Benetton?

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’ItaliaMet maatschappijkritische reclamebeelden, door de hand van fotograaf Oliviero Toscani, wist Benetton zich in de kijker te werken. Vandaag kiest het modelabel voor een veiliger, maar nog steeds kleurrijk, campagnes.


In de jaren tachtig en negentig schudde het Italiaanse modelabel Benetton met controversiële reclamecampagnes de consumenten wakker. Met maatschappijkritische reclamebeelden, door de hand van fotograaf Oliviero Toscani, wist Benetton zich in de kijker te werken. Vandaag kiest het modelabel voor veiligere, maar nog steeds kleurrijke, campagnes.


Benetton werd opgericht in 1965 door de broers Luciano, Gilberto, Carlo en hun zus Giuliana Benetton. Giuliana was al jaren actief in de modewereld; ze breide truien voor een lokaal bedrijf. Luciano Benetton zag hier wel een toekomst in en de familie besloot om een eigen label op poten te zetten. Amper drie jaar na de oprichting opende Benetton een eerste buitenlandse filiaal, namelijk in Parijs. In de jaren 80 volgde New York en daarna ook Tokio. Vandaag is Benetton nog steeds een grote speler op de internationale mode-industrie.


Het merk is vooral bekend om zijn reclames: schokkende beelden met daaronder de tekst ‘United Colors of Benetton’. Hiervoor trok het bedrijf de Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani aan, omdat ze ervan overtuigd waren dat hij het modelabel bekend zou kunnen maken over de hele wereld. Zijn eerste campagne, uit 1984, voor het modelabel ging niet onopgemerkt voorbij. ‘All the colors of the world’ toonde een reeks van lachende gezichten van mensen met verschillende nationaliteiten en van verschillende rassen. Hij koos wel vaker voor ‘raciale thema’s’ voor zijn campagnes. Hij toonde een blank kind en zwart kind dat elkaar omhelsden of een blank kind aan de borst van een zwarte vrouw. Raciale thema’s hebben Toscani altijd nauw aan het hart gelegen.
See on focus.knack.be

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/51009695779