zaterdag 21 december 2013

Ecomaffia vergiftigt het zuiden van Italië

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Het gebied tussen Caserta en Napels, in de Italiaanse regio Campania, is niet alleen een toeristische trekpleister. Het staat ook bekend als de vuilnisbelt van Italië, met dank aan de maffia. “De machthebbers hebben decennia laten betijen.”


Italië produceert jaarlijks bijna 100 miljoen ton afval. Naar schatting een derde daarvan passeert via de maffia. Het begon met bedrijven in Noord-Italië die de maffia betaalden om hun giftig afval te dumpen op vuilnishopen in Campania. De verwaarloosde en slecht gereguleerde afvalsector is aantrekkelijk voor de maffia om geld te verdienen en wit te wassen.


"We klagen dit al twintig jaar aan, zonder gevolg. De regering wou niet luisteren", zegt Antonio Pergolizzi van de organisatie Legambiente, die haar onderzoek naar de "ecomaffia" al startte in 1994.


In 2001 kwam er Italiaanse wetgeving voor het storten van vast afval, maar zonder bepalingen om te controleren of dat wel correct gebeurt. In 2006 werd de wetgeving daarom uitgebreid met 152 nieuwe types van milieumisdrijven, zoals illegale dumping en georganiseerde smokkel van afval.


Maar in 2010 bleken de Italiaanse maatregelen om Napels op te kuisen in strijd met de Europese wetgeving, en werd een inspectieteam ter plaatse gestuurd. Tegen 2012 dreigde de EU met gerechtelijke actie tegen Italië.




See on dewereldmorgen.be

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/70677168600