maandag 7 december 2015

We mogen mozzarella uit Napels nog steeds niet vertrouwen


De Italiaanse maffia heeft de regio rond Napels de voorbije decennia grondig vervuild. En dat heeft ook ernstige gevolgen voor de producten die er vervaardigd worden. Bij ons is vooral mozzarella bekend. Die kaas stond enkele jaren geleden al eens ter discussie, maar nu zou het veilig zijn mozzarella te eten. Wanneer we echter horen dat het aantal kankerpatiënten in de regio met 47 procent is toegenomen, zijn we er toch niet helemaal gerust in. 


Napels zien en sterven, schreef Goethe ooit, verblind door de schoonheid van de regio. Maar sindsdien is er veel veranderd, vooral in de grond dan. Nu titeltL'Espresso een artikel met ‘Napels drinken en sterven’. De Camorra, een van de grootste maffiagroepen in Italië, dumpt al meer dan twintig jaar giftig afval over een groot deel van Zuid-Italië. Sinds 1991 zou het volgens de schattingen van milieugroep Legambiente al om bijna tien miljoen ton afval gaan.


De meerderheid van dat industrieel afval is afkomstig uit fabrieken in de noordelijke helft van de Italiaanse laars. Daar is het een goede zaak om het afval op een eenvoudige manier kwijt te geraken en als de maffia het in het zuiden gaat dumpen, knijpen ze graag een oogje dicht. Het hoeft niet te verwonderen dat de Camorra al veel geld moet hebben verdiend met dat 'afvalverwerkingsprogramma’.


See on newsmonkey.be

via Tumblr http://bit.ly/1IQdLp8