zaterdag 27 oktober 2012

Chicchiricchi, van rijstkorrel tot fantasierijk gerecht | La Cucina Italiana

See on Scoop.it - La Cucina Italiana - De Italiaanse Keuken - The Italian Kitchen



Uitgestrekte goudgele rijstvelden met in de verte vaag het silhouet van bergtoppen. Het charmante landschap wordt bruut verstoord door grote machines. La Cucina Italiana ging op pad met Italiës grootste rijstverwerkingsbedrijf Riso Gallo.


Wij zijn op weg naar Robbio, een klein dorp in de provincie en thuishaven van Riso Gallo. We passeren rijstboerderijen, silo’s en schuren. Op de rijstvelden rijden oogstmachines af en aan en doen stofwolken opwaaien. Meer dan 150 jaar geleden vestigde Riccardo Preve zich hier te midden van de rijstvelden. Samen met de familie Frugone zette hij een rijstfabriek op om lokale rijst te verwerken. Het bedrijf importeerde aanvankelijk rijst uit Azië en exporteerde het naar Argentinië. Maar toen de Italiaanse rijsthandel tot bloei kwam, stapten ze over op de lokale gewassen. In die zelfde periode openden de twee families ook een fabriek in Argentinië om daar aan de vraag van rijst te voldoen. De naam Riso Gallo ontstond overzee. Vanwege het hoge analfabetisme besloot het bedrijf symbolen van dieren te gebruiken om de verschillende rijstvariëteiten aan te duiden: een giraf, een tijger, een adelaar, een olifant en een haan. De haan (gallo in het Italiaans) duidde de beste kwaliteit rijst aan en werd al snel het symbool van het bedrijf zelf. Nu zes generaties verder – en zonder de Frugone’s – vertelt Carlo Preve trots over de geschiedenis van zijn familie. Zijn vader Mario die ver de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd is, staat aan het roer. Samen met zijn broer Riccardo staat Carlo zijn vader bij in Italiës grootste en oudste rijstverwerkingsbedrijf. “Wat pasta is voor de Zuid-Italiaan is rijst voor ons noordelingen. De geheimtips voor de perfecte risotto zullen we voor een keer verklappen.”




See on cucinait.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/34414709638