zaterdag 27 oktober 2012

Ondernemer ziet kansen voor kaasschaaf in Italië | Het Financieele Dagblad

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Als het aan Martijn Bos ligt dan gaat Italië snel overstag voor de kaasschaven van Boska Holland uit het kaasdorp Bodegraven.


Niet dat Bos de van oorsprong Noorse uitvinding in Italië aanprijst als gereedschap om kaas zuinig af te snijden; hij presenteerde deze week in de Italiaanse hoofdstad Rome de kaasschaaf als instrument voor fijnproeverij. ‘Hoe dunner de plak hoe lekkerder de kaas,’ doceerde de ondernemer uit het kaasdorp Bodegraven de Italiaanse vakhandel en media tijdens een lunch en kaasproeverij.


Bos bracht deze week met kaasondernemers Bodegraven en Woerden op uitnodiging van Gerda Verburg, Nederlands vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organization (FAO) en oud-landbouwminister. Ook Frau Antje was aanwezig om speciale kazen uit het Groene Hart en kaasaccessoires van Boska Holland te promoten. ‘Italianen denken bij kaas uit Holland vaak aan fabriekskaas maar er worden ook steeds meer speciale kazen gemaakt, zoals kaas met truffel. Wij zijn deze week samen opgetrokken om de Hollandse kaas in Italië te promoten,’ zegt Bos.






Geen belangrijke markt


Uitgedrukt in omzet is Italië is voor Boska geen belangrijke markt en het staat ook niet hoog op het prioriteitenlijstje van Bos. Toch wil de ondernemer graag voet aan de grond krijgen omdat het Zuid-Europese land wereldwijd bekend staat als culinair walhalla. Hij mikt op een plek in het schap van de Italiaanse delicatessenwinkelketen Eataly, waarvan hij het dit jaar geopende Romeinse filiaal bezocht. Dat is met 170.000 vierkante meter de grootste delicatessenwinkel ter wereld. De keten verkoopt vooral verse Italiaanse streekproducten, die ter plekke door koks worden bereid volgens slow foodprincipes. De door Italianen opgerichte slow foodbeweging zet zich af tegen fastfood en wil de culturele of traditionele keuken te behouden.


Het imperium van de Italiaanse zakenman Oscar Farinetti heeft inmiddels ook filialen in Tokio en New York geopend. Daarmee staat een achterdeurtje geopend voor Boska dat snel groeit in de Verenigde Staten, en een kantoor dichtbij New York heeft. ‘We liggen met enkele producten bij Eataly in New York. We hopen dat de Italianen Hollandse kaas zullen omarmen. Dan is het binnenkort wellicht als streekproduct ook te koop bij Eataly, net als mijn kaasaccessoires. Maar ik wil die schapruimte verdienen en niet kopen,’ zegt Bos.






See on fd.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/34402492979