woensdag 14 november 2012

Italiaanstaligen in Zwitserland in verdrukking. Italiaans-Zwitserland bij Italië voegen??

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Italiaans sprekende Zwitsers voelen zich vergeten en verdrukt. De taal verdwijnt vrijwel volkomen uit het overheidsapparaat en het onderwijs. Al jaren zit er geen Italiaanstalige in de Bondsraad, de Zwitserse regering.




Daarom hebben bezorgde Italiaans sprekende parlementariërs in een restaurant in Bern de Gruppe Italianità (Groep Italiaansheid) opgericht. De parlementsleden hopen volgens de donderdageditie van Neue Zürcher Zeitung hun collega’s in het parlement tot actie aan te zetten om de Italiaanse taal en cultuur in Zwitserland te verdedigen.



In Zwitserland is voor 6,5 procent van de bevolking Italiaans de moedertaal. Voor bijna 64 procent is dat Duits en circa een vijfde het Frans. In slechts twee van de 26 kantons, wordt Italiaans gesproken, Ticino en Graubünden (Grigioni) maar in het laatstgenoemde kanton alleen in het uiterste zuiden.



Ongeveer 25 parlementariërs hebben zich gisteren voorgenomen de Italiaanse taal en cultuur in de confederatie voor de ondergang te behoeden. Ze vrezen net als veel Franstaligen dat Zwitserland praktisch gezien geen drie officiële talen (Duits, Frans, Italiaans) meer heeft, maar nog maar twee: Duits en Engels.




See on ad.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/35693860726