zondag 23 december 2012

Italiaanse president Napolitano spreekt partijleiders

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



De Italiaanse president Giorgio Napolitano is zaterdag besprekingen begonnen om de politieke crisis in het land op te lossen. Naar aanleiding van het aftreden van premier Mario Monti, ontmoette hij in Rome eerst de partijleider van Silvio Berlusconi’s rechtse PDL.


Daarna staan nog gesprekken met vertegenwoordigers van het centrum-linkse kamp en andere partijen op de rol. Napolitano heeft inmiddels nieuwe verkiezingen op 24 februari in het vooruitzicht gesteld.



De partijloze Monti diende vrijdagavond na 13 maanden regeren zijn ontslag in. Voor zijn hervormingsbeleid, waarmee hij Italië uit de schuldencrisis wil halen, ontbreekt voldoende steun, zei hij. Berlusconi’s PDL had zijn steun aan de regering-Monti al eerder ingetrokken. De Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, en de Senaat hebben de begroting voor 2013 nog wel goedgekeurd.



De PDL-fractieleider in de Senaat, Maurizio Gasparri, heeft tijdens zijn ontmoeting met de president benadrukt dat Monti in de komende verkiezingscampagne neutraal moet blijven. Monti heeft voor zondag een persconferentie aangekondigd. Naar verluidt zou de onafhankelijke econoom een coalitie van centrumpartijen kunnen leiden en op die manier met zijn voorganger Berlusconi en centrum-links concurreren.




See on volkskrant.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/38613299221