vrijdag 18 januari 2013

Monti ontkent bestaan anti-Berlusconi-akkoord

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Het kantoor van ontslagnemend Italiaans premier Mario Monti ontkent berichten over het bestaan van een geheim anti-Berlusconi-akkoord. De krant La Repubblica had gemeld dat Monti en de centrumlinkse coalitie rond Pier Luigi Bersani een “niet-aanvalspact” hebben gesloten en zich tijdens de verkiezingscampagne gezamenlijk tegen ex-premier Silvio Berlusconi (foto) zullen positioneren.




Na het ontslag van de tot voor kort partijloze technocraat Monti moeten de Italianen eind februari vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Terwijl Monti lange tijd liet uitschijnen de politiek vaarwel te zullen zeggen, blijkt hij nu toch een nieuwe ambtstermijn te ambiëren als voorman van een centrumrechtse coalitie.


In de opiniepeilingen liggen Bersani’s Democratische Partij (PD) en zijn centrumlinkse partners ver voorop. Monti klokt momenteel af op plaats drie, na de partij Volk van de Vrijheid (PdL) van Il Cavaliere.




Water te diep

Ook de krant La Stampa maakte melding van een “geheime ontmoeting” tussen Monti en Bersani. Beiden zouden het eens geworden zijn elkaar niet te viseren tijdens de verkiezingscampagne. Dat het tot een samenwerkingsverband tussen beide partijen komt, daarvoor is het water echter nog te diep. Aan de tv-zender Rai zei Berlusconi dat een samenwerking tussen Monti en de PD een “natuurlijk verbond” zou zijn, mede omdat Monti zonder ruggensteun van de PD geen kans op succes maakt.


Potentieel strijdpunt tussen Monti’s centrumrechtse coalitie, waartoe ook de christendemocraten en katholieke organisaties behoren, en de PD is het homohuwelijk - de PD is voorstander van legalisering. In principe zou ook beider visie op (het herstel van) de economie niet gelijkluidend mogen zijn.




See on hln.be

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/40830855402