dinsdag 2 april 2013

Impruneta – stad van gebakken klei | Toscane | Ciao tutti - ontdekkingsblog door Italië

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’ItaliaImpruneta ligt in de schaduw van Florence. Maar weinig mensen brengen een bezoek aan de stad waar Brunelleschi de dakpannen voor de koepel van de Duomo haalde.


Impruneta ligt letterlijk in de schaduw van Florence, in het noorden van de Chianti, maar ook figuurlijk. Want hoewel Florence tijdens een bezoek aan Toscane hoog op het lijstje staat, brengen maar weinig mensen een bezoek aan de stad waar Brunelleschi de dakpannen voor de koepel van de Duomo in Florence haalde.


Ook wij waren er nog niet eerder geweest, maar na een tip van Bianca Ensinck reserveerden we deze keer een ochtend voor een bezoek aan de stad van gebakken klei, waar al zo’n 3000 jaar (!) terracotta (letterlijk: ‘gebakken aarde’) wordt gemaakt. De productie van terracotta in Impruneta dateert uit de periode van de eerste Etruskische nederzettingen. De Etrusken hebben namelijk ontdekt dat de gebakken klei uit Impruneta en omgeving zeer goed te verwerken was tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Ze bewaarden bijvoorbeeld wijn en olijfolie in kruiken en potten gemaakt van terracotta. Later hebben de Romeinen deze traditie overgenomen.
See on ciaotutti.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/46941051983