vrijdag 14 december 2012

Berlusconi zet Italië en de eurozone weer op scherp – drie vragen

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



Nieuwe onrust in Italië: Berlusconi kondigde dit weekend aan toch weer premier te willen worden en de huidige premier, Monti, gooide de handdoek in de ring. Drie vragen over het gevolg voor de eurozone, de nieuwe verkiezingen en Berlusconi’s kansen daarbij.



1) BRENGT DIT DE EUROZONE WEER IN GEVAAR?

Berlusconi stapte vorig jaar rond deze tijd op en maakte zo plaats voor Monti’s regering van technocraten, die veel bezuinigingen doorvoerde. Monti oogste daarmee lof in Europa, maar werd er in eigen land – vanzelfsprekend – niet populairder op. Het mes ging erin, terwijl van het aanpakken van de sociale problemen ondanks (schaarse) beloften niet veel terecht kwam.



Goed, ondertussen kreeg Monti andere problemen wel min of meer onder de knie. De rente die Italië betaalt op de staatsschuld, daalde dankzij de hervormings- en bezuinigingsplannen. Maar dat lukte alleen maar omdat het kamp van Berlusconi die plannen steunde, net als de linkse partijen. Nu Berlusconi zijn steun dit weekend introk en Monti daarop ‘diep verontwaardigd’ aankondigde dat hij wil opstappen, dient een nieuwe crisis zich aan. Marc Leijendekker, redacteur Europa bij NRC, zegt:

See on nrc.nl




via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/37929266743