donderdag 6 december 2012

Italiaanse kerst, prosecco, torrone, panettone en pandoro, kerstmis in Italië

See on Scoop.it - Good Things From Italy - Le Cose Buone d’Italia



Het is niet makkelijk om in één woord te vangen wat ‘de Italiaan’ met kerst eet. De tradities verschillen sterk van regione tot regione, waarschijnlijk doordat il bel paese pas in 1861 één geworden is. Er zijn inmiddels wel een aantal typisch Italiaanse kerstproducten, uiteraard ook gestimuleerd door de welig tierende commercie.



Kerst wordt in Italia strikt in famiglia, met de familie, gevierd. Een bekend spreekwoord luidt dan ook: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, oftewel Kerstmis met je familie, Pasen met wie je wilt. Voor de meeste Italianen begint het traditionele kerstdiner op kerstavond, la vigilia di Natale, en dus niet zoals in Nederland gebruikelijk op eerste Kerstdag. Veel mensen gaan naar de messa di mezzanotte, nachtmis, maar pas nadat ze een overvloedige maaltijd hebben geconsumeerd. De verschillende regioni van Italia kennen elk andere ‘klassieke gerechten’. In Roma bijvoorbeeld staat Capitone (zeepaling geroosterd, gebakken of gegrild) op het menu. In het zuiden kiest men vaak voor pasta met zeevruchten en schaaldieren of kalkoen, tacchino, gevuld met kastanjes op het menu.

See on italie.nl




via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/37320120280