woensdag 20 februari 2013

Spannende parlementsverkiezingen in Italië

See on Scoop.it - La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws



ROME (ANP) – Ruim 51 miljoen Italianen zijn opgeroepen zondag en maandag een nieuw parlement te kiezen. Volgens alle opiniepeilingen van de afgelopen weken is het centrumlinkse kamp van de oud-communist Pier Luigi Bersani verzekerd van een absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. De uitslag in de Senaat is echter niet te voorspellen.




Dit komt doordat het bij de verkiezing van de senatoren erop aankomt welk politiek blok in een regio het grootst is. In belangrijke regio’s zoals Lombardije en Sicilië is het verschil tussen centrumlinks en centrumrechts miniem.


Bersani kan niet, zoals premier Mark Rutte in Nederland, ervoor kiezen zonder een duidelijke meerderheid in de Senaat te regeren. In Italië moet een kabinet namelijk eerst in een vertrouwensstemming door zowel Kamer als Senaat worden goedgekeurd voor het aan de slag kan.


Een mogelijke bondgenoot van Bersani is Mario Monti, de hoogleraar economie die sinds november 2011 leiding geeft aan een zakenkabinet, dat vooral de overheidsfinanciën op orde moest krijgen. Monti ging voor de verkiezingscampagne de politiek in door enkele partijen in het politieke midden achter zich te scharen. Monti hamerde er zondag op dat hij nog met niemand onderhandelt over een eventueel bondgenootschap na de gang naar de stembus.






See on refdag.nl

via Tumblr http://italianentertainment.tumblr.com/post/43570473581